mee
Lezen

Bezinnen in ‘t groen

Bezinnen in ‘t groen

Al spelende leert men, een aloud adagium met een kern van waarheid. Dat ondervond ook Dols, interieurontwerpers met dubbele nationaliteit. Tijdens een teamdag, onder begeleiding van Diebrecht, werden de eerste stenen gelegd voor de nieuwe fundering van hun organisatie.

Een fundering die na een fusie tussen de Belgische en Nederlandse tak weer wat potgrond verdiende. Onze uitdaging: van die twee takken opnieuw een boom te maken, wier wortels diep in de aarde delven en een onwrikbaar geheel met een gezamenlijk doel vormen.

De basis daarvoor is het uitwerken van een strategisch kompas, waarmee de te volgen koers wordt uitgestippeld. Een klus die Rik enkele maanden daarvoor met de eigenaars klaarde. Daarnaast kreeg Dols ook een nieuwe interne baseline, ‘Friends of Furniture’. Twee tools waarmee de rest van de organisatie tijdens de teamdag kennis konden maken.

Verbinding

Alle 27 medewerkers kwamen daarvoor samen op het recreatiedomein Warredal, dat met zijn groene karakter de ideale omgeving bleek om verbinding te zoeken tussen mens en organisatie. Na maanden van Skype-sessies, Zoom-meetings en andere coronaperikelen kunnen we niet ontkennen dat ook wij ernaar uitkeken om nog eens face-to-face te werken met een omvangrijke groep, weliswaar op gepaste afstand.

Zowel qua vorm als inhoud tekenden we vooraf het scenario uit in samenwerking met onze gasten. Het resultaat was een resem oefeningen met focus op het versterken van de bedrijfscultuur. Maar ook het verhogen van performantie door pijnpunten, weliswaar op een positief waarderende manier, bloot te leggen.

Workshop

Al spelende leert men, weet je nog? Niet louter vrijblijvend vertier, maar interactieve leermethoden die kundig verpakt zijn in werkvormen met hoge gezelligheidsfactor. Na een korte voorstellingsronde groeven we diep naar de ‘why’ van de deelnemers, met als uitgangspunt enkele waarderende vragen. Wie zijn ze, wat drijft hen en waar halen ze hun energie vandaan? En ook: welk buikgevoel hebben ze bij de fonkelnieuwe baseline?

Daarna splitsten we onze gasten op in kleine groepjes, die we stelselmatig vergrootten in functie van het doel van de opdracht. Van elkaar leren kennen naar reflecteren over vruchtbare projecten en samenwerkingen uit het verleden, maar ook: welke steken hebben ze laten vallen en hoe kan het beter? Want bomen knuffelen in geitenwollensokken, daar doen we niet aan.

Een voorbeeld van zo’n werkvorm was een spelletje petanque, als krachtige metafoor voor het omgaan met klanten. Daarbij stond het richtballetje symbool voor de klant, terwijl de spelers zo dicht mogelijk bij de klant moeten zien te raken met hun ballen, daarbij bewust wordend van de rol die ze in dat proces vertolken. Groeien door voortschrijdend inzicht en een slok Pastis.

Barbecue en babbel

Daarmee was het educatieve luik van de teamdag afgesloten, en was het hoog tijd voor een pils en een smakelijke barbecue. Achteraf blikte het personeel positief terug op de dag. Niet alleen op het vlak van amusementswaarde, maar ook de denkoefeningen. Altijd constructief, nooit afbrekend. Nooit: welke fouten worden er gemaakt. Altijd: wat gaat wel goed en waar moet het naartoe?

Volgende fase: de bevindingen verwerken in een concreet actieplan, daarbij het strategisch kompas nooit uit het oog verliezend.

16 - 09 - 2020 door amelotte